GENERALNA SKUPŠTINA EFNDT, BUDIMPEŠTA, 29. april 2015.

clanovi_skupstine_EFNDT-640x366

Ove godine, krajem aprila je u Budimpešti održana generalna skupština EFNDT, koja je ovaj put bila i izborna skupština. Dnevni red je sadržao 15 tačaka, od kojih su najznačajnije:
– Izveštaj sa skupštine EFNDT održane u Pragu 2014.
– Izveštaj odbora direktora (BoD EFNDT)
– Izveštaj komiteta, radnih grupa i foruma
– Finansijski izveštaj i
– Izbor novog odbora direktora EFNDT

Skupštini je prisustvovao 21 punopravni član (predstavnici zemalja-društava među kojima i predstavnici SDIBR, Goran Sofronić-predsednik SDIBR i Mladen Mladenović-podpredsednik SDIBR), od ukupno 32 člana EFNDT, pri čemu je naglašeno da Moldavija i Belorusija nisu više članovi zbog neplaćanja članarine. U 2014. godini održane su 2 generalne skupštine (GA). Na sajtu EFNDT se nalazi novi strateški plan u kom se naročito ističe buduća, snažnija saradnja sa Evropskom akreditacijom (EA) i Agencijom za atomsku energiju iz Beča. Pri razmatranju operativnih procedura EFNDT poseban se osvrt dao na proceduru koja govori o nagradama i putovanjima.
Nakon izborne procedure, izabran je, na 3 godine novi odbor direktora (BoD) EFNDT:
– predsednik, Piter Trampuš (Marovisz, Mađarska),
– podpredsednik, Rodžer Lajon (BINDT, Velika Britanija),
– blagajnik, Dominik Musebo (Belgija),
kao i ostalih 7 članova, predstavnika društava zemalja: Hrvatske, Nemačke, Austrije, Španije, Rusije, Francuske i Srbije (Goran Sofronić), što čini ukupno 10 članova, kojima se po pravilima pridružuju (ali
bez prava glasa) bivši predsednik, Matijas Purške (DGZfP, Nemačka) i Dejvid Gilbert (Velika Britanija), član zadužen za komunikaciju.
Odlučeno je da članarina za punopravne članove EFNDT (poput SDIBR) ostaje u narednom periodu 350 evra, dok je za pridružene 250 evra. Takođe je istaknuto da je EFNDT dobila donaciju 35.000 evra
od organizatora prošle ECNDT održane u Pragu, oktobra 2014. a što je inače praksa da svaki organizator ECNDT (Evropske konferencije za IBR), koja se održava svake 4 godine, daje donaciju Evropskoj federaciji.
Naredna ECNDT je od 11. do 15. juna 2018. u Geteborgu (Švedska), ali je takođe veoma značajna svetska konferencija za IBR (WCNDT), koju organizuje Međunarodni komitet za IBR (ICNDT) i to u Minhenu od 13. do 17. juna 2016. godine, gde će se održati i naredne generalne skupštine EFNDT i ICNDT, na kojima će SDIBR svakako uzeti učešće.

Galerija slika: