Sastanak borda direktora (BoD) EFNDT-a u Parizu

bod_goran_01

Sastanak borda direktora (BoD) EFNDT-a održan je u Parizu od 22. do 23.11. 2016.god. u prostorijama COFREND-a. Pored stalnih članova BoD (10 zemalja), prisustvovalo je ukupno 17 članova, odn. 12 zemalja članica EFNDT-a. Na sastanku je izabran novi predsednik CEC EFNDT-a (Izvršni komitet za sertifikaciju). Tako je umesto Partika Fejlija (COFREND) izabran Matijas Purške (DGZfP).

U Beču, početkom juna 2017., održaće se konferencija, koja će „govoriti“ o: kvalifikaciji, sertifikaciji, akreditaciji i standardizaciji. Na njoj će se doneti konačna odluka o daljoj organizaciji ICNDT-a (Međunarodni komitet za IBR), pošto je predlog EFNDT-a da ubuduće zemlje članice ICNDT-a ne budu direktni članovi ICNDT-a, nego preko regionalnih federacija. Tako bi npr. SDIBR (Srbija) preko članstva u EFNDT-u bio istovremeno i član ICNDT-a. Ideja je da se smanje troškovi Društava, prvenstveno članarina, te da zemlje regiona nastupaju sa zajedničkim stavom pred svetskim komitetom, ICNDT-om.

U pripremi je za 2017. godinu „Marina forum“ koga će zajedno organizovati Španija i Hrvatska (HDKBR).

Zbog neplaćanja članarine, u riziku od isključenja iz EFNDT-a su Kazahstan i Bugarska, kao i pridruženi članovi: Indija, Kina, Japan i Australija.

Podpredsednik, Rodžer Lajon je izneo strateški plan, a neke od najvažnijih stavki su svakako MRA (multilaterno priznavanje sertifikacionih tela zemalja članica EFNDT), kao i revizija standarda ISO 9712:2012, koja u 2017. mora biti završena, i sa predlozima radne grupe 1 (WG1 ICNDT) predata komisiji za IBR pri ISO (Međunarodna organizacija za standarde). Očekuje se novo izdanje u 2018. godini.

Predsednik, Peter Trampuš je izvestio BoD o poseti konferenciji SDIBR-a u Subotici i istakao odličnu organizaciju i dobru posećenost, dok je podpredsednik izvestio o poseti poljskoj konferenciji.

Mark Peter, predsednik organizacionog odbora ECNDT-a (Evropska konferencija o IBR-u), koja će se održati u junu 2018. u Geteborgu (Švedska) je govorio o vrlo dobrom napredovanju organizacije.

Naredni sastanak BoD će se održati putem interneta u martu 2017. ,a zatim u Beču, u toku već spomenute konferencije (jun 2017.).

Član BoD EFNDT,

Predsednik SDIBR:

Goran Sofronić

Galerija slika: