Savetovanje sa međunarodnim učešćem „IBR 2018“

IBR_2018_15

Od 18. do 20. aprila 2018. godine, na Srebrnom jezeru, održano je savetovanje sa međunarodnim učešćem „IBR 2018“, koje je okupilo oko 70 učesnika, ne samo iz Srbije, nego i kolege iz: Mađarske, Rusije, SAD, Ukrajine, Hrvatske, Nemačke, Turske i Republike Srpske.

Predstavljeno je osamnaest radova kroz četiri oblasti:
– Primena IBR, ispitivanje i kontrolisanje,
– Ekologija, sigurnost i zaštita u IBR,
– Kvalifikacija, sertifikacija, standardizacija i akreditacija,
– Oprema, razvoj, nove metode IBR.

Savetovanje je iskreno podržano od strane Evropske federacije za IBR (EFNDT) aktivnim učešćem: predsednika EFNDT i Mađarskog društva za IBR-Marovisz (Piter Trampuš), predsednika Nemačkog društva za IBR – DGZfP (Anton Erhart) i predstavnika Ruskog društva za IBR – RSSNT (Aleksandar Mulin).

Svojim radovima i aktivnim učešćem, veliki doprinos su dale kolege iz: Agencije za jonizujuće zračenje, Instituta za standardizaciju (ISS), kao i Akreditacionog tela Srbije (ATS), govoreći o najnovijim dešavanjima u oblastima zaštite, standardizacije i akreditacije u ispitivanju bez razaranja.
Savetovanje su svojim donacijama omogućili veliki sponzori: Bureau Veritas i Trokuttest, kao i sponzori: Institut IMS, Analysis, EDC, RD Dijagnostika, Bacco i Trimid. Tokom trajanja savetovanja, upriličen je i mali sajam opreme i sredstava za IBR, odn. sponzora, predstavnika najeminentnijih svetskih proizvođača.

Poslednjeg dana savetovanja, održan je „okrugli sto“ na temu „Uloga SDIBR i Instituta za standardizaciju Srbije u pripremi, donošenju i preuzimanju evropskih standarda“, nakon kojeg se očekuje značajnija uloga članova SDIBR u komisiji za donošenje standarda u oblasti IBR.
Osim na sručnim sesijama, učesnici su se družili tokom tročasovne plovidbe Dunavom, kao i tokom svečane večere.

Na kraju, upravni odbor i organizaciono-stručni odbor SDIBR su organizovali jedno vrlo uspešno savetovanje, u nadi da će naredno, 2020. godine, biti još bolje, masovnije, uključujući sve one koji u Srbiji „žive od ispitivanja bez razaranja“ i koji iskreno žele jačanje ove oblasti, kako kroz teoriju i praksu, tako i kroz profit.

Galerija slika: